Splošni pogoji za rast

TEMPERATURA

Šitake rastejo v zelo širokem temperaturnem razponu; od 5 do 25°C. Seveda velja tudi tu splošno biološko pravilo; z višjo temperaturo okolja se povečuje hitrost rast gob, zmanšuje pa se njihova kvaliteta. Zgornja meja za rast in razvoj gob ter micelija je 28 - 30°C, saj pri višjih temperaturah pride do odmrtja micelija.

VLAGA IN SVETLOBA

Najpomembnejša je relativna zračna vlaga: ta naj bo med 70 in 90 %, svetloba je v primeru hobi vzgoje najmanj pomembna. Zadostuje tako temna klet, ki jo občasno osvetlimo, ko se ukvarjamo s substratom kot normalno naravno osvetljen bivalni prostor. Nikakor pa ne sme biti substrat izpostavljen direktni sončni svetlobi.

Postopek gojenja

01 Priprava substrata

V primeru, da bomo šitake gojili v bivalnem prostoru, izberemo sobo, ki je najbolj hladna, brez direktne sončne svetlobe. Za doseganje optimalne zračne vlage bomo morali vložiti nekaj več časa. Svetujemo, da v veliko plastično posodo na dno namestite podstavek (1-2 cm debela deska, stiropor, ...) in nanj položite substrat, ki ga popolnoma slečemo iz vrečke (folijo razrežemo). Dno do višine podlage (podstavka) zalijemo z vodo. Celo posodo s substratom pokrijemo z zadosti velikim kosom koprenaste folije (cca 1 m2), s čimer omogočimo ohranjanje ustrezne zračne vlage. Po potrebi vodo dolijemo.

02 Začetna rast

V začetku gojenja se na površini pojavijo gubice, zametki gob, iz katerih v približno enem tednu zrastejo gobe prvega vala.

03 Odrasle gobe

V večini primerov v prvem valu zraste večji del možnega potenciala gob (1,5 do 2,5 kg šitak). Najprimernejši čas za rezanje gob je takrat, ko se klobuk na robovih že skoraj popolnoma zravna. Gobo odrežemo z ostrim nožem tik ob substratu.

 
 

04 Končna rast

Ko smo pobrali gobe pa lahko substrat uporabimo ali za zastirko rastlin na vrtu ali pa predstavlja odlično sestavino v našem kompostnem kupu.

01 ZAČETNA RAST

Kletni prostori so idealni za gojenje šitak, ker je zaradi njihove funkcije prisotna relativno primerna zračna vlaga. V tak prostor prinesemo substrat, ga popolnoma slečemo iz vrečke (folijo razrežemo), postavimo na gojilno mesto (kletna tla) in rast gob se prične.  V začetku gojenja se na površini pojavijo gubice, zametki gob, iz katerih v približno enem tednu zrastejo gobe prvega vala.

02 Odrasle gobe

V večini primerov v prvem valu zraste večji del možnega potenciala gob (1,5 do 2,5 kg šitak). Najprimernejši čas za rezanje gob je takrat, ko se klobuk na robovih že skoraj popolnoma zravna. Gobo odrežemo z ostrim nožem tik ob substratu.

03 Vlaga na miceliju

Med fazo gojenja je treba biti najbolj pozoren na zračno vlago. Če opazimo, da je površina substrata popolnoma suha ali da so klobuki gobic suhi to pomeni, da je zračna vlaga prenizka. Zračno vlago lahko zvišamo z občasnim rošenjem substrata, tal, prostora, itn.

 
 

04 Končna rast

Ko smo pobrali gobe pa lahko substrat uporabimo ali za zastirko rastlin na vrtu ali pa predstavlja odlično sestavino v našem kompostnem kupu.

DO2,5 Kgšitak

Imate dodatna vprašanja? Pišite nam

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

Razumem

Kaj so piškotki?

"Piškotki" (ang. cookies) so majhne datoteke, ki jih spletna stran pošlje brskalniku uporabnika interneta, brskalnik pa jih ob ponovnem obisku spletne strani vrne strežniku in uporabnika s tem identificira. Tako lahko spletna stran npr. prilagaja oglase, beleži zgodovino obiskov, shranjuje nastavitve ter uporabniška imena in gesla …

Novi zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) zahteva, da vsaka spletna stran, ki uporablja piškotke, uporabniku posreduje naslednje informacije:

  • kakšne piškotke vsebuje,
  • za kakšen namen se zbirajo in
  • način njihove uporabe.

Kot večina spletnih mest vam poskušamo s piškotki zagotoviti boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

To spletno mesto uporablja naslednje piškotke: