Šitake v kuhinji

Šitake so v kulinariki cenjene zaradi izjemne uporabnosti v vsakdanji kuhinji. Šitake se lahko uporablja tako sveže kot kuhane. Izjemen okus šitak se dobro ujame tudi z močnejšimi okusi v jedi, pri čemer jih začimbe ne prekrijejo ampak zgolj oplemenitijo.

Eko izdelek

Pri gojenju šitak ne uporabljamo nikakršnih pesticidov.

Uporabnost v kuhinji

Šitake lahko pripravimo na 101 način - uporabne so v azijskih kot tudi tradicionalnih jedeh.

Izjemen okus

S šitakami boste popestrili jedi in razveselili vaše brbončice. 

Sveže ali kuhane

Šitake lahko uživate kuhane kot tudi surove. 

Recepti s šitakami

Vsi Mesni Vegetarijanski Veganski

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Čas priprave

60 min

Sestavine

650 g na lističe narezanih svežih šitak 
2 žlici ekstra deviškega olivnega olja 
1 srednje velika čebula
150 ml popraženih orehov
1 strok česna
250 ml  peteršilja
2 žlici vode
½ žličke soli, po okusu
¼ žličke popra, po okusu
1 zvitek
listnatega testa

Zahtevnost

Navodila za pripravo

 
1. Nastavimo pečico na 180 °C.

2. V ponev dodamo 1 žlico oljčnega olja in na njem prepražimo vse gobe na srednji vročini. Pražimo jih, dokler se gobe ne zmehčajo in spustijo vodo.

3. Medtem v drugi ponvi pražimo na rezine narezano rdečo čebulo s preostalo 1 žlico oljčnega olja. Pražimo toliko časa, da čebula postekleni in se zmehča.

4. Za pesto v posodi sesekljalnika združimo nasesekljan česen, orehe, peteršilj, 1 skodelico praženih šitak, olje, vodo, sol in poper ter zmešamo, da dobimo gladko zmes,

5. Razvijemo listnato testo na pekač obložen s peki papirjem. Testo namažemo z olivnim oljem in ga prebodemo z vilicami, da bo lahko zrak med peko uhajal.

6. Pesto namažemo po testu, robove pustimo nenadevane. Dodamo še prepraženo čebulo in preostale pražene gobe. Robove pite zavihnemo navzgor.

7. Pito pečemo v pečici od 26 - 32 minut oz dokler se pita zlato zapeče. Pita naj se 5 minut ohlaja, preden jo narežemo na koščke. Postrežemo takoj.

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Ostali recepti

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Šitake

VZGOJITE ŠITAKE

Šitake lahko enostavno vzgojite tudi sami v 7 dneh s pomočjo posebnega substrata. Cena posameznega substrata znaša 22,00 €.

Kako vzgojiti šitake

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

Razumem

Kaj so piškotki?

"Piškotki" (ang. cookies) so majhne datoteke, ki jih spletna stran pošlje brskalniku uporabnika interneta, brskalnik pa jih ob ponovnem obisku spletne strani vrne strežniku in uporabnika s tem identificira. Tako lahko spletna stran npr. prilagaja oglase, beleži zgodovino obiskov, shranjuje nastavitve ter uporabniška imena in gesla …

Novi zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) zahteva, da vsaka spletna stran, ki uporablja piškotke, uporabniku posreduje naslednje informacije:

  • kakšne piškotke vsebuje,
  • za kakšen namen se zbirajo in
  • način njihove uporabe.

Kot večina spletnih mest vam poskušamo s piškotki zagotoviti boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

To spletno mesto uporablja naslednje piškotke: