Šitake v kuhinji

Šitake so v kulinariki cenjene zaradi izjemne uporabnosti v vsakdanji kuhinji. Šitake se lahko uporablja tako sveže kot kuhane. Izjemen okus šitak se dobro ujame tudi z močnejšimi okusi v jedi, pri čemer jih začimbe ne prekrijejo ampak zgolj oplemenitijo.

Eko izdelek

Pri gojenju šitak ne uporabljamo nikakršnih pesticidov.

Uporabnost v kuhinji

Šitake lahko pripravimo na 101 način - uporabne so v azijskih kot tudi tradicionalnih jedeh.

Izjemen okus

S šitakami boste popestrili jedi in razveselili vaše brbončice. 

Sveže ali kuhane

Šitake lahko uživate kuhane kot tudi surove. 

Recepti s šitakami

Vsi Mesni Vegetarijanski Veganski

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Čas priprave

60 min

Sestavine

2 puranja zrezka
2 srednje velika pora
15 dag narezanih svežih šitak
4 žlice  ekstra deviškega oljčnega olja
2 žlici  belega vina
3 stroki nasesekljanega česna
½ jušne kocke
1 žlica moke
1 žlica kisle smetane
½ žličke soli, po okusu
½ žličke mleti poper, po okusu
½ žličke rdeče paprike
150 ml peteršilja

Zahtevnost

Navodila za pripravo

1. Pripravimo posodo, v kateri bomo marinirali puranja zrezka. Marinado pripravimo iz 2 žlice olivnega olja, belega vina in česna. V zmes dodamo zrezke in jih pustimo v marinadi pol ure.

2. V ponev dodamo žlico olivnega olja in na njem na visokem ognju hitro prepražimo marinirane zrezke. Ko jih obrnemo, po zrezkih posujemo moko, jih posolimo in popopramo. Na vsaki strani jih nato pečemo od 5 -7 minut. Ko so pečeni jih vzamemo iz kozice.

3. V isto posodo, kjer smo pekli meso, damo narezan por in ga podušimo. Poru dodamo še sladko papriko in zalijemo z jušno osnovo. Por dušimo toliko časa, da postekleni in se zmehča.

4. Medtem v drugi kozici prepražimo narezane šitak. Pražimo toliko časa, da spustijo vodo, na koncu dodamo še svež nasesekljan peteršilj. Vse skupaj pražimo še 2 - 3 minute.

5. Podušene šitake stresemo v porovo omako, počakamo, da prevre. Nato pripravimo podmet, ki je pripravljen iz moke in kisle smetane. Oboje skupaj zmešamo in počasi prilijemo omaki. Kuhamo še 5 minut, v tem času se mora omaka zgostiti. Preden postrežemo jed še popoprajmo.

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Ostali recepti

Ajdova kaša s šitakami

Tradicionalna ajdova kaša s svežimi šitakami.

Več ...

Avokadov toast s šitakami

Nadgradnja klasičnega avokadovega toasta.

Več ...

Gobova juha s šitakami

Gobova juha, ki bo navdušila vaše brbončice.

Več ...

Gratinirane testenine s šitakami

Zlato zapečene testenine z omako iz indijskih oreščkov.

Več ...

Ocvrte šitake po dunajsko

Ko se ocvrtim šitakam pridružita tudi šunka in sir.

Več ...

Pita s šitakami in orehovim pestom

Hrustljava predjed, ki bo navdušila še tako zahtevne goste.

Več ...

Puranji zrezek s šitakami

Sanjsko kosilo vsakega zapriseženega mesojedca.

Več ...

Šitake z umešanimi jajci

Enostavna različica umešanih jajčk, ki se ji ne morate upreti.

Več ...

Tofu s šitakami

Začnite dan z veganskimi umešanimi "jajčki".

Več ...

Šitake

VZGOJITE ŠITAKE

Šitake lahko enostavno vzgojite tudi sami v 7 dneh s pomočjo posebnega substrata.

Kako vzgojiti šitake

Spletno mesto uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje. Z nadaljnjo uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.

Več o piškotkih

Razumem

Kaj so piškotki?

"Piškotki" (ang. cookies) so majhne datoteke, ki jih spletna stran pošlje brskalniku uporabnika interneta, brskalnik pa jih ob ponovnem obisku spletne strani vrne strežniku in uporabnika s tem identificira. Tako lahko spletna stran npr. prilagaja oglase, beleži zgodovino obiskov, shranjuje nastavitve ter uporabniška imena in gesla …

Novi zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) zahteva, da vsaka spletna stran, ki uporablja piškotke, uporabniku posreduje naslednje informacije:

  • kakšne piškotke vsebuje,
  • za kakšen namen se zbirajo in
  • način njihove uporabe.

Kot večina spletnih mest vam poskušamo s piškotki zagotoviti boljšo, hitrejšo in varnejšo izkušnjo.

Več informacij o piškotkih je na voljo tudi v smernicah informacijskega pooblaščenca.

To spletno mesto uporablja naslednje piškotke: