Čas priprave
Sestavine
4 žlice | rastlinskega olja |
2 žlici | sesekljane čebule |
2 stroka | sesekljanega česna |
25 dag | svežih šitak |
1 do 2 | korenja |
1 steblo | stebelne zelene |
0,5 kg | krompirja |
¼ žličke | muškantnega oreščka |
1 žlička | štraja |
1 do 2 | lovorjeva lista |
2 žlički | kurkume |
½ žličke | popra |
1,5 žličke | limoninega soka |
1 šopek | peteršilja |
150 ml | *kisle smetane |
150 ml | *vrele vode |
1 žlica | *moke ali škroba |
*podmet |
Zahtevnost
Navodila za pripravo
1. Na olju na srednjem ognju 5-8 min pražimo sesekljano čebulo. Ko čebula postekleni dodamo še sesekljan česen, ki ga skupaj s čebulo pražimo 1 min.
2. Gobe narežemo in jih dodamo čebuli in česnu. Mešamo, toliko časa, da gobe izpustijo vodo in izgubijo nekaj volumna
3. Na koščke narežemo korenje, stebelno zeleno in krompir ter jih dodamo v lonec. Nato jed še začinimo z muškatnim oreščkom, šetrajem, lovorjem listom, kurkumo. Vse skupaj pražimo še 5 min in nato zalijemo z vodo.
4. Juho dosolimo po okusu, poporamo in kuhamo 30 min, da se zelenjava zmehča.
Nasvet:
Gobovo juho lahko pripravimo tudi brez pometa. Namesto moke lahko v juho dodamo
1 krompir več, ki ga na koncu še malo pretlačimo.
5. Ko je zelenjava skoraj kuhana pripravimo podmet. V manjši posodi do gladkega zmešamo vrelo vodo in moko.
6. Prilijemo podmet in kislo smetano ter kuhamo še 10 min.
7. Na koncu dodamo še limonin sok in postrežemo s sesekljanim peteršijem.